Caria dentara

Dintii intr-o oarecare masura sunt oglinda fiinte noastre,pentru caatunci cand mancam diferite alimente,se transmit anumite sentimente care pot afecta dintii pe termen lung sau scurt.Acestia sunt primii care intra in contact (cu alimentul) cu emotia, cu gandul,deci vor fi primii afectati ducand astfel la aparitia cariei dentare.

Caria dentara este una din cele mai intalnite afectiuni ale dintilor,ea distrugand tesutul dur al dintelui(smaltul).

Aparitia cariei este influentata de stilul de viata,alimentatie,igiena,avand si genetica un rol
destul de important.

Caria dentara,in mod subtil,este manifestarea unei dureri interioare,aratand la exterior ceea ce se intampla in profunzimea fiintei.Este ceva ce roade(fie ura,ranchiuna,remuscari fata de cineva) pana in adancul fiintei .O solutie ar fi eliberarea gandurilor ,lasand emotiile sa creasca,sa se dezvolte pentru a schimba modul in care se observa situatiile din viata noastra.Deasemeni de a alege o cale mai santoasa pentru minte ,trup si suflet.

Semnele cariei sunt:
– pete albe,gri,maro sau nergre pe dinti.
– respiratia urat mirositoare,gust neplacut.
– durere atunci cand se consuma alimente dulci,reci sau calde.

Caria dentara se poate complica cu abces(o punga de puroi) la varful radacinii dintelui.Simptomele se manifesta prin durere profunda, pulsatila, umflarea obrazului,febra si ganglioni inflamati.

Tipuri de carii:
– carii in santuri si fosete,acestea formandu-se pe suprafata de masticare a dintilor.
– carii interproximale(intre dinti)
– carii secundare-se formeaza pe langa obturatia deja existenta.

Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic realizat de catre medicul dentist. O completare a acestui examen o constituie radiografia dentara in cazul cariilor ce nu sunt vizibile la consultatie.

Tratamentul este diferit in functie de fiecare caz in parte.Cariile incipiente ce nu au format inca o cavitate pot suferi un proces de remineralizare pentru a reveni la starea sanatoasa de dinainte prin igiena orala regulata si riguroasa,reducerea consumului de zaharuri.Cariile cavitare necesita curatirea cavitatii cu ajutorul instrumentelor rotative si manuale si apoi umplerea cavitatii cu ajutorul materialelor de obturatie.Cariile secundare se trateaza prin indepartatrea in totalitate a obturatiilor,se va curata tesutul alterat,apoi se va pune o noua obturatie.

Putem preveni aparitia cariei dentare prin periajul dentar realizat corect si constiincios, folosirea atei dentare, cat si prin controale regulate la medicul dentist.
Zambeste cu inima!
Echipa Jadent