Caria este una din cele mai intalnite afectiuni stomatologice, deoarece prin caracterul ei „pervers” si ,,ascuns” actioneaza distrugator asupra smaltului dintelui chiar daca este cel maI dur tesut osos din orgnism.
Aparitia cariei este influentata de factori genetici, dar mai ales de stilul de viata, de alimentatie si de igiena. Ca si controlul periodic, abilitatea si ochiul bine antrenat al medicului sunt de o importanta critica pentru a depista caria in stadiul incipient si a salva vitalitatea dintelui; cu cat mai profunda caria, cu atat mai probabil sa necesite tratament endodontic.
Terapia acestei afectiuni presupune indepartarea tesutului alterat si restabililea integritatii dintelui,prin obturatii cu compozit fotopolimerizabil.In tratamentul cariei dentare sunt esentiale: utilizarea materialelor de calitate, realizarea unei adaptari marginale corecte, realizarea punctul de contact unde este cazul, si protejarea camerei pulpare cu substante specifice pentru a inlatura riscul necrozant al compozitului.